top of page
  • Foto van schrijverAngelique

Over planken, plankenkoorts en spanning


Laatst las ik een interview van een actrice die last heeft van plankenkoorts, voordat ze het toneel op gaat en zelfs misselijk is van de spanning.


Spanning en plankenkoorts

Dit bracht me terug naar een gebeurtenis uit het verleden eind jaren tachtig/begin jaren negentig (jaja... een ver verleden), waar ik deel uit maakte van een Aerobic wedstrijd-team. Het was een geweldige tijd. We zijn Nederlands kampioen geworden, we deden mee aan het EK en we gingen zelfs naar het WK in Amerika. Maar het was ook een stressvolle tijd. Altijd voelde ik die spanning weer, voordat we het podium op gingen. Ik had pijn in mijn buik van de zenuwen voor het optreden. Wetende dat we goed getraind waren, ging er toch van alles door mij heen:

  • Stél dat het mis gaat

  • Stél dat ik de routine kwijt ben op het podium

Had ik maar meer vertrouwen in mijzelf gehad, dan was ‘de plankenkoorts’ vast minder geweest, want we hebben gewoon top gepresteerd!


Het bijzondere fenomeen plankenkoorts

Niet lang geleden werd ik opnieuw bevangen door dit bijzondere fenomeen plankenkoorts. Afgelopen jaar had ik mij als doel gesteld om de Passo dello Stelvio in Italië op te fietsen. Het is een zeer pittige klim van bijna drie uur naar een hoogte van 2758 meter. Vol zenuwen werd ik op de bewuste ochtend wakker en ik dacht bij mezelf: Waarom ben ik dit avontuur aangegaan? Ik had er hard voor gewerkt, ik was goed voorbereid, maar toch kwam weer dat stemmetje: Stél dat ik het niet red… Had ik maar meer vertrouwen in mijzelf, want natuurlijk heb ik die dag de top gehaald en een prima prestatie neergezet!


Van plankenkoorts naar gezonde spanning

Wat heeft dit allemaal te maken met de actrice en mij? Het gaat om de wil een goede prestatie neer te zetten en de spanning die daarbij komt kijken. Of het nu gaat om het geven van een goede voorstelling voor het publiek, een sportieve prestatie neerzetten of een goede serie foto’s maken voor de opdrachtgever. Als ik word gevraagd om foto’s te maken, dan vind ik het toch ook altijd weer spannend. Op de afgesproken dag kan ik ook last hebben van zenuwen:

  • Stél dat ik geen inspiratie heb

  • Stél dat men niet tevreden is over het eindresultaat…

Ik heb gelukkig steeds meer vertrouwen in mijzelf gekregen, want natuurlijk lever ik een mooie serie foto’s af en ik kan bovendien trots zijn op de vele positieve reacties. Voor mij geen plankenkoorts meer, maar gezonde plankenspanning voor het beste fotoresultaat!


Benieuwd of jij last hebt van plankenkoorts of gezonde spanning…?


Angelique

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page